Palau Graell-Pallejà
(Barcelona | Sant Just - Barcelonès)

Barcelona - Palau Graell-Pallejà (Lledó, 4-6) (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Palau Graell-Pallejà (Lledó, 4-6) (Foto: Albert Esteves, 2007)

AutorRicard Mercadé / Aurora Fernández (reforma)
Situació Lledó, 4-6
Antic palau gòtic que al segle XV pertanyia a la família Armengol. L'any 1475, Lluís Joan d'Armengol el va vendre a Joan de Concabella, els descendents del qual en van mantenir la possessió fins a l'any 1667. Posteriorment, va passar a la família Graell i d'aquesta als Pallejà¹. Erròniament, s'ha atribuït aquest palau a la família Fivaller (així ho indica Cirici al seu llibre "Barcelona Pam a Pam") però no hi ha cap dada històrica que ho testifiqui.

El palau conserva l'estructura i diversos elements del segle XV -o potser anteriors- tot i que el seu aspecte actual és fruit d'una reforma, dels segles XVI-XVII, amb una nova intervenció al segle XVIII, quan s'incorporaren els balcons, i finalment una transformació contemporània que l'ha convertit en un conjunt d'habitatges moderns². L'entrada principal és un gran portal de llinda recta i mènsules renaixentistes que aboca a un pati on hi ha l'escala descoberta que condueix a la planta noble. Al pati hi aboca un finestral gòtic amb les mènsules esculpides. Als brancals del portal hi ha sengles relleus amb l'escut de la família Graell.

D'aquest palau procedeixen unes pintures trobades l'any 1997, datades entorn de l'any 1300, actualment dipositades al MNAC. Representen escenes del Gènesi i de l'Èxode. La seva existència ha fet pensar que aquest edifici podia haver tingut una funció religiosa, abans de ser convertit en palau urbà, cap al segle XV.

¹En diversos documents conservats a l'AHCB, dels anys 1787, 1791 i 1807, Manuel de Graell i de Pallejà demanava llicències per obrir finestres i altres obres menors.
²Aquesta reforma ha estat projectada pel despatx d'arquitectura de Ricard Mercadé i Aurora Fernández.