Palau Benet-Desvilar
(Barcelona | Sant Just - Barcelonès)

Barcelona - Palau Benet-Desvilar (Lledó, 7) (Foto: Albert Esteves, 2014)

Barcelona - Palau Benet-Desvilar. Torre de l'antiga muralla

Barcelona - Palau Benet-Desvilar. Torre de l'antiga muralla (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Palau Benet-Desvilar. Finestra gòtica, a la torre de l'antiga muralla

Barcelona - Palau Benet-Desvilar. Finestra gòtica, a la torre de l'antiga muralla (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Palau Benet-Desvilar (Lledó, 7) (Foto: Albert Esteves, 2007)

Situació Lledó, 7
Antic casal medieval adossat a la muralla romana, una de les torres de la qual forma part de l'habitatge. Justament a la planta pis de la torre romana es van trobar pintures d'època romànica (segles XII-XIII).

Se sap que l'any 1217 aquesta finca va passar a mans del Benefici de Santa Maria i Santa Eulàlia de la Catedral de Barcelona, fundat per l’ardiaca Ponç Desvilar, la família del qual en va mantenir la propietat fins que va emparentar amb els Benet, l'any 1321. En aquella època l'edifici tenia bàsicament la seva estructura actual, articulada al voltant del seu pati interior, però presentava una fesomia força diferent de l'actual, amb un seguit de finestres coronelles que abocaven al carrer Lledó. D'aquella època, s'ha mantingut la galeria superior amb columnes poligonals i capitells amb collarins, una de les millor conservades de Barcelona, i també una finestra amb traceria gòtica a la torre de la muralla.

L'any 1495, era propietat d'Elisabet Benet, casada amb Pere de Sancliment, membre d'una important nissaga, el qual degué impulsar les obres de reforma que foren continuades, al llarg del segle XVI, pels seus successors, els Gualbes i els Pinós. Fruit d'aquelles reformes són el gran portal adovellat i la finestra renaixentista, amb escultures als brancals i a la llinda. L'any 1646 Josep Galceran de Pinós va vendre la casa a Francesc Fons, el qual va executar importants obres d'ampliació, incloent-hi una nova crugia enfront del carrer Lledó i la substitució de les finestres coronelles pels actuals finestrals de llinda recta. Dels Fons, la casa va passar per matrimoni a Josep Galceran de Cartellà, baró d'Albí.

L'any 1815 la finca va ser adquirida per Josep Moragas. A mitjan segle XIX s'hi van fer noves obres, entre les quals l'obertura d'una porta petita a la façana del carrer Lledó, així com una remunta a l'edifici sud del conjunt. A començament del segle XXI el conjunt ha estat restaurat i convertit en un hotel de luxe.

En aquesta casa hi va néixer, el 1868, Francesc Moragas i Barret, fundador i primer director general de la Caixa de Pensions (1904). El 1954 s'hi va posar una placa en el seu honor.

Ref.: Estudi historicoarquitectònic de la finca núm. 7 del carrer Lledó de Barcelona (Francesc Caballé i Reinald González).