Palau Ferran o del Correu Vell
(Barcelona | Sant Just - Barcelonès)

Barcelona - Correu Vell, 5

Barcelona - Correu Vell, 5 (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Correu Vell, 5 (Foto: Albert Esteves, 2007)

Situació Correu Vell, 5
InterèsEspecial interès Interessant
Palau residencial del segle XVI reformat durant el XVIII i restaurat modernament per convertir-lo en centre cívic. Conserva un magnífic pati renaixentista amb escala coberta al primer tram i descoberta, sobre volta amb arc rampant, al segon. Cal remarcar l'excel·lent escultura i el motlluratge que decora les portes i finestres, amb figures d'animals, escuts, caparrons, arcs mixtilinis, volutes, etc.

La casa va pertànyer a la família Ferran, la qual va posseir el títol de Correu Major de Catalunya. Felip de Ferran i de Çacirera, comte de Ferran, fou ambaixador del Principat de Catalunya davant dels Estats Generals de les Províncies Unides dels Països Baixos i representant dels interessos catalans davant del rei Jordi I d'Anglaterra. Amb l'arribada dels Borbons el títol va ser suprimit. La reforma del segle XVIII, que va representar la transformació completa de la façana, va ser efectuada per Mateu Civil, fabricant d'indianes.

Ref.: Garcia Espuche, A., 2003, “Els Vilana Perlas i la casa del Regomir del notariat al poder”, Estudis històrics i documents dels arxius de protocols, núm. 21