Pati d'en Llimona i casa dels March o Gualba (Barcelona - Sant Just - Palau - Barcelonès)

Barcelona - Pati d'en Llimona

Barcelona - Pati d'en Llimona (Foto: Albert Esteves, 2007)

Barcelona - Casa dels March

Barcelona - Casa dels March (Foto: Albert Esteves, 2007)

Situació Carrer Sant Simplici, 2-6
El Pati d'en Llimona és un pati interior accessible des del carrer Regomir a través d'un petit passatge. Està envoltat de diversos edificis, el més important dels quals és l'antiga casa dels March, venuda el 1387 als Gualba. Va ser bastida sobre la muralla romana, visible des de la placeta contigua accessible des del carrer Correu Vell. A l'interior de l'edifici, restaurat per Ignasi de Solà-Morales per convertir-lo en centre cívic, es conserven diverses arcades, murs i obertures d'època medieval, així com les restes de la porta romana. Al pati cal destacar la galeria volada del segle XV, amb voltes molt rebaixades recolzades sobre permòdols esglaonats. Els bustos humans esculpits en els permòdols han estat relacionats amb l'escultor gòtic Jordi de Déu.

En una ampliació del recinte- fruit de l'ocupació de l'edifici nº 7 i 9- s'ha trobat un fragment de disset metres de la muralla del segle IV, restes de la porta decumana oriental o Porta de Mar, i unes termes portuàries del segle I.

Així mateix, s'ha restaurat la capella de Sant Cristòfol-originàriament situada dins la torre romana- i uns sostres del bloc de pisos del XIX.