Casa Josep A. Buxeres
(Barcelona | Palau - Barcelonès)

Barcelona - Palau, 5 (Foto: Albert Esteves, 2007)

EstilRomanticisme
AutorElies Rogent Amat
Situació Palau, 5
Edifici residencial projectat el 1857 per Elies Rogent* en un estil molt semblant als edificis adjacents, sorgits tots ells de l'enderroc de l'antic Palau Reial Menor. Té una gran porta que abasta l'altura de la planta baixa i l'entresol i que dona accés al pati interior. És un portal de mig punt, amb guardapols, de referència neoromànica.

La composició de la façana és simètrica, d'una marcada horitzontalitat. El pis principal té un tractament més acurat de les obertures. Pel que fa al parament, la planta baixa i l'entresol formen una unitat, acabada amb estuc imitant carreus, mentre que la resta de la façana és llisa, només trencada per les impostes dels diferents pisos, en el nivell dels forjats.

Elies Rogent (Barcelona, 1821 - 1897) va ser un arquitecte molt influït pel denominat "Rundbogenstil" (estil d'arc de punt rodó), molt popular a l'Europa central a mitjan segle XIX, que barreja elements del romànic amb altres del Renaixement italià, en franca oposició al neogòtic dominant des de començaments d'aquell segle. En aquest estil va projectar la Universitat de Barcelona i també aquesta casa.