Ermita de Sant Mateu
(Premià de Dalt - Maresme)

Premià de Dalt - Ermita de Sant Mateu

Premià de Dalt - Ermita de Sant Mateu (Foto: Albert Esteves, 2007)

Premià de Dalt - Ermita de Sant Mateu (Foto: Maria Moncal, 2011)

Situació Cim de la serra de Sant Mateu
InterèsEspecial interès Interessant
Està situada al cim del turó de Sant Mateu, amb accés a través d'una pista de terra que surt de Vilassar de Dalt o bé per una altra que enllaça amb Premià de Dalt passant per la Cadira del Bisbe. L'últim tram s'ha de fer a peu.

La capella està documentada des de l'any 993. En una visita pastoral de 1498 es consigna que es troba en estat ruïnós però es degué restaurar poc després ja que al segle XVI tornava a tenir culte. És un edifici romànic d'una sola nau coberta amb volta de canó, amb absis semicircular, que té finestra de doble esqueixada. L'aparell, als trams més baixos, està ben alineat i té bon mida. En la restauració del segle XVI es degué escapçar la nau, ara força curta en relació a l'absis, i amb una façana ben senzilla. És curiosa la disposició del campanaret d'espadanya, perpendicular a la façana. Al costat de la capella hi ha la casa de l'ermità.

Per la diada de sant Mateu s'hi fa un tradicional aplec.