Palau Sessa-Larrard
(Barcelona | Façana Marítima - Barcelonès)

Barcelona - Palau Sessa-Larrard (Mercè, 15)

Barcelona - Palau Sessa-Larrard (Mercè, 15) (Foto: Albert Esteves, 2020)

AutorJosep Rivas Margarit / Joan Soler Faneca
Situació Ample, 28 / Mercè, 15
InterèsEspecial interès Interessant
Palau construït entre 1772-1778 a instàncies del virrei de Catalunya, el duc de Sessa, que va ser adquirit poc després pel banquer Joan Alexandre de Larrard. Anteriorment, hi havia hagut en aquest mateix solar la casa que tenia a la ciutat de l'arquebisbe de Tarragona, la qual, amb algunes cases més, va ser lliurada per Ferran el Catòlic a Ramon de Cardona, virrei de Sicília, l'any 1508. Al darrer terç del segle XVIII era propietat de Francisco Fernández de Còrdoba i Cardona d'Aragó, duc de Sessa, que va emprendre la construcció de l'actual palau i el va vendre poc després (1799) al banquer Joan de Larrard, que va substituir l'escut dels Sessa pel de la seva família. Al segle XIX es van fer obres de reforma que suposaren la pèrdua de les valuoses pintures setcentistes d'artistes com els Tremulles o Josep Amadeu. També són del segle XIX els terres de rajola hidràulica i els envans i falsos sostres. L'any 1893, el palau va ser llogat per l'Escola Pia Calassanç, que s'hi va estar fins als inicis del segle XXI.

L'edifici, articulat entorn d'un pati central amb escalinata, és una interessant mostra de l'academicisme classicista de la segona meitat del XVIII. Les façanes estan aplacades amb pedra de Montjuïc, simulant un encoixinat. El gran portal d'arc escarser, fet per Joan Soler Faneca, està flanquejat per pilastres estriades amb capitell corinti les quals sostenen un entaulament que fa de base del balcó principal. Aquest es tanca amb una magnífica barana de forja, obra de Carles Grau. La façana es corona amb unes gàrgoles en forma de carasses, de les quals emergeixen trompetes d'aram.