Monument a Galceran Marquet
(Barcelona | Façana Marítima - Barcelonès)

Barcelona - Monument a Galceran Marquet

Barcelona - Monument a Galceran Marquet (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Monument a Galceran Marquet (Foto: Albert Esteves, 2012)

Barcelona - Monument a Galceran Marquet (Foto: Albert Esteves, 2007)

Barcelona - Monument a Galceran Marquet (Foto: Frederic Flos. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1931)

Barcelona - Monument a Galceran Marquet (Foto: Emili Ullés -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, 1925)

Barcelona - Projecte inicial, quan el monument s'havia de dedicar a Blasco de Garay (AMCB)

EstilRomanticisme
AutorFrancesc Daniel Molina Casamajó / Damià Campeny Estrany (escult.)
Situació Plaça del Duc de Medinaceli
Obra en ferro colat realitzada el 1851 sobre un model encarregat a Damià Campeny* en el qual treballaren Josep Anicet Santigosa i el fonedor Valentí Esparó. Està dedicada a Galceran Marquet, navegant del segle XIV que va ser vicealmirall de la flota catalana. Tot i que Campeny és un dels principals exponents del neoclassicisme català, en aquesta obra, la seva darrera i d'una indubtable qualitat, inaugura el medievalisme romàntic que tanta difusió tindria en les dècades següents.

El monument, projectat per Francesc Daniel Molina, va ser el primer monument públic de ferro colat de Barcelona i també el primer que adopta l'estructura de columna. Consisteix en un estany circular fet amb pedra de Montjuïc, del mig del qual s'alça un cos poligonal que serveix de base per a quatre tritons, muntats sobre peixos fantàstics, que fan sonar els seus corns marins, d'on sorgeix l'aigua. Del pedestal neix la columna de ferro, ornamentada amb relleus al·lusius a la marina. A mitjana alçada hi ha dos fanals flanquejant l'escut de la ciutat i, al capdamunt, un capitell monumental amb cavalls als angles i l'estàtua de Marquet, amb una espasa a la mà esquerra i un pergamí a la dreta.

Es dona la circumstància que l'Ajuntament tenia la intenció original de dedicar aquest monument a la figura de Blasco de Garay, mariner i inventor a qui s'atribuïa la creació de la màquina de vapor i el seu primer assaig a la ciutat de Barcelona. Una conferència de Joaquim Rubió i Ors a l'Acadèmia de les Bones Lletres, l'any 1849, va advertir de l'error històric i es va trobar, com a solució alternativa, la figura del vicealmirall Marquet. Amb tot, en el projecte inicial -conservat a l'Arxiu Històric de Barcelona i que adjuntem- apareix la figura de Blasco de Garay.

*Hi ha dubtes sobre l'autoria real de Campeny en aquesta obra, donada la seva avançada edat en aquell moment, prop dels vuitanta anys. S'ha especulat amb la possibilitat que Campeny fes només la direcció de l'obra, la qual podria haver estat executada per un terrissaire anomenat Tarrés o pel mateix Santigosa, que havia fet la decoració de la columna.