Casa Manuel Girona
(Barcelona | Façana Marítima - Barcelonès)

Barcelona - Duc de Medinaceli, 3 (Foto: Albert Esteves, 2007)

EstilRomanticisme
AutorJosep Oriol Mestres
Situació Plaça Duc de Medinaceli, 3 / Plaça de la Mercè 3-4
Edifici construït l'any 1866 sobre l'estructura de l'antic palau que els comtes de Santa Coloma havien heretat dels Marquet, documentat des del segle XVI. Té grans dimensions i façanes a la plaça Duc de Medinaceli, al carrer Ample, al carrer de la Mercè i a la plaça homònima. És d'estil romàntic, amb trets classicistes que es fan palesos en alguns elements decoratius com els frontons o les mènsules, si bé dins d'una general austeritat ornamental. La planta baixa s'obre amb portals de mig punt a la plaça Duc de Medinaceli i al carrer de la Mercè i de llinda plana a la plaça de la Mercè. La casa, que comptava amb capella pròpia, va ser residència del conegut banquer, polític i mecenes Manuel Girona i Agrafel (1817 - 1905).

En aquest solar hi hagué la casa natal de Josep Anselm Clavé (1824-1874), fundador de les Associacions Corals de Catalunya. A la façana hi ha una placa del 1916 que ho commemora. També el carrer, abans denominat Dormitori de Sant Francesc, va adoptar el nom de l'insigne músic. Actualment l'edifici és la seu del Registre Civil.