Cases Miquel Elías (Rectorat UPF)
(Barcelona | Façana Marítima - Barcelonès)

Barcelona - Passeig Colom, 15-16, detall (Foto: Albert Esteves, 2020)

EstilRomanticisme
AutorJosep Vilar (núm 10) / Josep Nolla (núm 12) / Josep Benedito, Jaume Llobet (reforma)
Situació Mercè, 10-12 / Pg. Colom, 15-16
Conjunt de dues cases construïdes a mitjan segle XIX. L'edifici corresponent al núm.10 del carrer de la Mercè va ser projectat l'any 1838 i enllestit el 1841. S'estructura al voltant d'un pati central, d'on neix l'escala noble, separada de l'escala de veïns. Uns anys després, el 1852, es va alçar la casa veïna, al núm.12, seguint el mateix estil de la primera, malgrat que el mestre d'obres va ser un altre. L'any 1884 es va fer una reforma que va afectar la porta principal i el pati central. L'any 1930 va ser la seu de l'empresa Bosch i Cia, productora de l'Anís del Mono.

De la façana del passeig Colom cal destacar els relleus de les sobrellindes del pis principal, amb escenes vinculades al comerç marítim, protagonitzades per nens. La casa del número 10 fou, entre els anys trenta i vuitanta, la seu administrativa de les destil·leries Anís del Mono, de Badalona.

El conjunt va ser rehabilitat entre 1993 i 1995 pels arquitectes Josep Benedito i Jaume Llobet per tal d'esdevenir la seu del rectorat de la Universitat Pompeu Fabra.