Passatge de la Pau
(Barcelona | Façana Marítima - Barcelonès)

Barcelona - Passatge de la Pau, plànols de l'Arxiu Municipal

Barcelona - Passatge de la Pau, plànols de l'Arxiu Municipal, signatura de l'arquitecte

AutorJosep Domínguez Valls, m.o.
Situació Passatge de la Pau
Als anys seixanta i setanta del segle XIX, Barcelona es trobava immersa en un radical procés de transformació urbanística que, a banda d'ambiciós projecte de l'eixample, va suposar també la reforma, gairebé de nova planta, de diverses àrees del sector intramurs. En aquest context se situa la construcció d'un grup d'habitatges de lloguer, a tocar de la part baixa de la Rambla, intercomunicades mitjançant un pas interior, batejat com a Passatge de la Pau* el 1876 ("Pasage" de la Paz, a la francesa, com s'estilava aleshores). Els promotors foren "els senyors Coma, Ciuró i Clavell", segons documents localitzats a l'Arxiu Municipal Contemporani.

El Passatge aboca al carrer Ample travessant els edificis per mitjà d'una arcada de mig punt i dos trams de volta plana profusament decorada i arriba per l'altra banda al carrer Sils, on s'obre també amb un portal de mig punt. Sobre aquest portal, les tres plantes de l'edifici es guarneixen amb pilastres fins al coronament amb un frontó semicircular. Els edificis contigus són força homogenis, tant per la seva composició com pel tractament dels elements ornamentals, tot obra del mateix mestre d'obres, Domínguez Valls que, poc abans, havia projectat el Palau Mercader de Cornellà.

En aquest Passatge hi va haver, entre 1910 i 1956, un dels prostíbuls de més fama a la ciutat, conegut com el Xalet del Moro perquè tant les prostitutes com el personal de servei duien indumentària oriental.

*El nom es va triar per commemorar la fi de la tercera guerra carlina, que s'acabava de produir aquell mateix any, 1876.