Casa Cervantes
(Barcelona | Façana Marítima - Barcelonès)

Barcelona - Passeig Colom, 2 (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Passeig Colom, 2, abans de la reforma

AutorAdolf Florensa Ferrer (restauració)
Situació Pg. Colom, 2
L'edifici original del segle XVI va ser refet, i transformat radicalment, per Adolf Florensa a mitjan segle XX. Originalment, era un edifici de planta baixa i dos pisos, que va ser remuntat al segle XVIII amb dues plantes més. L'any 1946 fou desmuntat del tot per ser reedificat posteriorment aprofitant els materials antics de la façana. Pel que fa a les finestres, se'n va aprofitar dues de la casa antiga, una de coronella -del segle XV- situada al quart pis, i una altra de renaixentista, del segle XVI -la de la dreta del tercer pis- amb un escut heràldic sostinguts per animals alats. Les altres són també d'època antiga, però reaprofitades d'altres edificis derruïts. De l'interior d'aquesta casa procedeix una porta i un enteixinat, ara instal·lats al Museu Marès.

El nom de la casa prové de la tradició (gens fonamentada) què en aquesta casa hi va residir Miguel de Cervantes en un dels seus viatges a la ciutat. Tampoc el cap esculpit situat damunt d'una finestra és el seu retrat.