Can Rafart
(Vilassar de Dalt - Maresme)

Vilassar de Dalt - Can Rafart

Vilassar de Dalt - Can Rafart (Foto: Albert Esteves, 2021)

Vilassar de Dalt - Can Rafart (Foto: Albert Esteves, 2007)

Situació Carrer Rafart
Antiga masia denominada Can Riera del Pou, documentada des del segle XIV dins de les possessions del castell de Vilassar. L'any 1579 els Riera van emparentar amb els Rafart de Cabrils i va començar a ser coneguda com a Can Rafart. Al segle XVIII era propietat de Francesc de Bassols i Rafart i a començament de XIX va ser adquirida per Melcior de Bruguera i Manning, hisendat barceloní, propietari també de Can Bruguera. La casa va ser transformada en un gran casal senyorial pel seu fill, Josep de Bruguera Alemany, entre els anys 1888 i 1891.

En la remodelació es van aprofitar alguns elements originals, com el portal adovellat, i diverses finestres gòtiques, coronelles o d'arc conopial, algunes de les quals procedeixen d'altres masos. La resta és una recreació historicista, de la qual en destaca el balcó de pedra calada, el coronament emmerletat amb matacà, l'escut de la cantonada i, sobretot, la magnífica galeria lateral. Adquirida per l'Ajuntament, ha estat convertida en un centre cívic que aprofita també els grans jardins que l'envolten.