Monument a Colom
(Barcelona | Façana Marítima - Barcelonès)

Barcelona - Monument a Colom: Lluis de Santàngel (Foto: Albert Esteves, 2007)

Barcelona - Monument a Colom: Pere Bertran de Margarit

Barcelona - Monument a Colom: Pere Bertran de Margarit (Foto: Albert Esteves, 2007)

Barcelona - Monument a Colom. Pere Bertran de Margarit. Escultor Eduard B. Alentorn

Barcelona - Monument a Colom. Pere Bertran de Margarit. Escultor Eduard B. Alentorn (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Monument a Colom. Regne de Lleó (Rafael Atché)

Barcelona - Monument a Colom. Regne de Lleó (Rafael Atché) (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Monument a Colom. Caravel·les i figures alades

Barcelona - Monument a Colom. Caravel·les i figures alades (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Monument a Colom: un dels lleons de la base

Barcelona - Monument a Colom: un dels lleons de la base (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Monument a Colom: un dels lleons de la base (Foto: Graciel·la Vidal, 2015)

AutorGaietà Buïgas Monravà / Rafael Atché
Situació Portal de la Pau
InterèsEspecial interès Interessant
Per iniciativa del promotor cultural Antoni Fages i Ferrer, el 1881 l'Ajuntament de Barcelona, presidit per l'alcalde Rius i Taulet, va convocar un concurs per erigir un monument a Cristòfor Colom. Els guanyadors del concurs van ser dos projectes, un de Maurici Auger i l'altre de Gaietà Buïgas. Aquest darrer, que tenia un pressupost més ajustat, fou el que finalment es va realitzar. Va ser inaugurat l'1 de juny de 1888.

El monument consta d'una columna de ferro, decorada amb grius i caravel·les i al·legories dels quatre continents, obra de Rossend Nobas. Al capdamunt hi ha l'estàtua de bronze de Colom, de 7,20 m, realitzada per Rafael Atché. Assentat sobre la bola del món, el seu dit assenyala l'Orient (les Índies).

Al pedestal, a un nivell lleugerament elevat, hi ha quatre estàtues de pedra representant Catalunya (obra de Pere Carbonell), Aragó (obra de Josep Gamot), Castella (obra de Josep Carcassó) i Lleó (obra de Rafael Atché).

Una mica més avall, entre els contraforts, destaquen quatre estàtues dedicades a catalans que van ajudar Colom en el seu descobriment:
- Lluís de Santàngel, cortesà dels reis Catòlics que va ser determinant per convèncer els reis perquè donessin suport a Colom, obra de Josep Gamot (esbós) i Giovanni Passani (realització).
- Fra Bernat Boïl, monjo de Montserrat que acompanyà Colom en el seu segon viatge, obra de Manuel Fuxà.
- Jaume Ferrer de Blanes, cartògraf i navegant que assessorà Colom, obra de Francesc Pagès.
- Pere Bertran de Margarit, capità de vaixell, cap militar del segon viatge de Colom, obra d'Eduard Alentorn.

Hi ha també vuit lleons, executats per Agapit Vallmitjana i Abarca, i vuit relleus de bronze amb escenes de la vida de Colom. En total hi van participar més d'una desena d'artistes, d'entre els més reputats de la Catalunya de l'època, i constitueix, per tant, una bona síntesi de l'escultura catalana de la Restauració.