Casa Damians (Antics magatzems El Siglo)
(Barcelona | Tallers - Barcelonès)

Casa Damians, projecte original (Foto: Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona)

EstilArt Decó
AutorAgustí Mas / Eduard Ferrés Puig / Lluís Homs Moncusí / Ignasi Mas Morell
Situació Pelai, 54 / Tallers, 18-20
Obra projectada entre 1913-1915. El projecte inicial d'Agustí Mas va ser força modificat per Eduard Ferrés, que va construir un edifici monumental de gran impacte a Barcelona. Inicialment, va allotjar els magatzems de ferreteria coneguts com a Can Damians, oberts l'any 1916 i que hi van ser durant gairebé vint anys. L'any 1935 s'hi van traslladar els grans magatzems El Siglo, després de l'incendi de la seva primera seu a la Rambla.

L'edifici presenta una planta diàfana a la manera del "lichthof" alemany, pati cobert. Les grans vidrieres convexes que uneixen els pilars estructurals als tres primers pisos són una solució de gran modernitat a l'època, gràcies a l'ús de formigó armat. El coronament, amb un cos cilíndric amb cúpula i lluerna l'apropen a les tendències més expressionistes del moment. La façana del carrer Tallers té una estructura geomètrica molt influïda també pel moviment art déco.

A la façana destaquen dues escultures, obra de l'escultor Lambert Escaler, a les bases de les quals hi ha els noms Labor i Studio. Són dues figures, una masculina i l'altra femenina que recorden les cariàtides clàssiques.