Parc de la Barceloneta
(Barcelona | Passeig Marítim - Barcelonès)

Barcelona - Estructura del gasòmetre (Foto: Albert Esteves, 2010)

TipusParcs i jardins
AutorJordi Henrich Monràs / Olga Tarrassó Climent
Situació Parc de la Barceloneta
Inaugurat l'any 1996. Ocupa l'espai de l'antiga fàbrica de gas, enderrocada l'any 1989 i de la qual s'ha conservat, apart del dipòsit d'aigua, l'estructura d'acer laminat del gasòmetre, un disseny de l'enginyer Claudi Gil Serra, de l'any 1868. En paraules de Jordi Rogent "l'estructura del Gasòmetre té característiques que el fan ser especial: les seves grans dimensions (que el fan visible des de molt lluny i, parcialment, en diferents perspectives des de perspectives emmarcades per carrers del barri), la transparència (que permet veure "l'altre costat" del parc a través seu, creant una atípica relació entre l'objecte i l'espai que l'envolta), l'estructura (repetitiva, que permet apreciar la relació entre les parts i el tot) i, sobretot, el fet que l'espectador es pugui situar al seu interior."
Dins el parc es troba també el monument a Simón Bolívar, obra de Julio Maragall, del 1996, finançat per la colònia catalana de Veneçuela.