Sant Bartomeu de Cabanyes
(Òrrius - Maresme)

Òrrius - Sant Bartomeu de Cabanyes (Foto: Albert Esteves, 2007)

Òrrius - Sant Bartomeu de Cabanyes (Foto: Eloy Guirao, 2018)

Òrrius - Sant Bartomeu de Cabanyes (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Carretera de la Roca
InterèsEspecial interès Interessant
A un parell de kilòmetres del poble, en direcció a la Roca del Vallès, just a tocar amb el seu terme municipal*, hi ha la capella romànica de Sant Bartomeu de Cabanyes. El topònim Chabanes està documentat des de 931 i la capella des de 1191. Al segle XVIII se la coneixia com Sant Bartomeu de Can Cunill perquè pertanyia a la família Cunill d'Òrrius.

És una petita esglesiola d'una sola nau capçada amb absis semicircular i coberta amb volta de canó. Una doble arcada separa el presbiteri de la nau. Exteriorment és força austera, sense cap element ornamental. Té portal adovellat i un petit campanar d'espadanya, afegit en època tardana, probablement al segle XVIII. Al voltant de la capella s'han trobat restes arqueològiques d'època ibèrica, la qual cosa confirmaria que l'indret havia estat habitat des de molt antic.

De vegades s'inclou dins del terme municipal de la Roca, però, segons l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, pertany al terme d'Òrrius.