Antiga farmàcia Comabella
(Barcelona | El Carme - Barcelonès)

Barcelona - Antiga farmàcia Comabella, detall (Foto: Albert Esteves, 2007)

TipusEstabliment comercial
AutorGuillem Busquets Vautravers
Situació Carme, 23
És l'antiga Farmàcia Comabella*, la decoració de la qual va ser projectada per l'arquitecte Guillem Busquets Vautravers, l'any 1904. La façana, tanmateix, és fruit de la reforma de 1926. Conserva, a escala d'entresol, part de la decoració modernista de la façana, amb motius florals de ferro forjat i, just al mig, un octògon amb dues figures tocant instruments de vent. Aquestes figures no formaven part de la decoració original, van ser afegides quan s'hi va instal·lar una escola de música. La planta baixa, dels anys vint, té més aviat una decoració art déco. A l'interior es conserva el mosaic de tessel·les i les vitrines i prestatgeries dels anys vint.

*El primer farmacèutic va ser Felip Comabella Guimet, nascut al poble lleidatà de Montargull l'any 1841. Es va establir als baixos d'aquesta casa l'any 1874. El va succeir el seu fill, Joan Comabella Maluquer, que és el que va promoure la reforma modernista. Quan va morir, l'any 1921, la farmàcia va passar a mans del seu germà, el qual va encarregar una nova reforma, l'any 1926, segons sembla, al mateix arquitecte. L'any 1946 la farmàcia va ser traspassada a Josep Maria Mas Grau.