Església parroquial de Sant Baldiri
(Sant Boi de Llobregat - Baix Llobregat)

Sant Boi de Llobregat - Església de Sant Baldiri (Foto: a, 2018)

Sant Boi de Llobregat - Església de Sant Baldiri, retaule gòtic

Sant Boi de Llobregat - Església de Sant Baldiri, sepulcre Rafael de Casanova

Situació Plaça de mossèn Jaume Oliveras
InterèsEspecial interès Interessant
La parròquia de Sant Baldiri està documentada des de l'any 966. També se sap que l'any 1040 es treballava en una església, d'estil romànic, que va ser substituïda per un nou temple al segle XVIII.

L'edifici actual va ser construït entre 1710-1752. Té tres naus capçades amb un absis rectangular i campanar de torre poligonal. Està construïda amb pedra de bona qualitat, aparellada amb carreus regulars, ben tallats i arrenglerats. Destaca especialment la portalada barroca, amb frontons corbats tallats i una fornícula central amb la imatge del sant. També s'hi va encastar una clau de volta gòtica, amb Déu Pare assegut en majestat sota un cel estrellat.

De l'edifici romànic es poden veure traces, restes de les antigues capelles laterals, al carrer de la Pau, el qual coincideix amb l'antic eix del temple primitiu.

A l'interior del temple, a la capella de la Pietat, hi ha el sepulcre de Rafael Casanova, conseller en cap de la Generalitat de Catalunya durant la guerra de Successió, que morí a Sant Boi l'any 1743.

A la sagristia es conserva la taula central del retaule gòtic de sant Baldiri, obra de Lluís Dalmau (1449-50).