Capella de Sant Sebastià
(Argentona - Maresme)

Argentona - Capella de Sant Sebastià, abans de la restauració (Foto: Albert Esteves, 2007)

Argentona - Creu, prop de la capella de Sant Sebastià

Argentona - Creu, prop de la capella de Sant Sebastià (Foto: Albert Esteves, 2007)

Situació Gran
La capella de Sant Sebastià d’Argentona està situada al nord de la vila. Consta d’una planta rectangular allargada que acaba amb un absis. La façana presenta una finestra a cada banda d’un portal de llinda recta i una espadanya sota el petit campanar que conté una única campana (l’Elvira).

El text més antic que es coneix referent a la capella de Sant Sebastià d’Argentona data de l’any 1579 (segle XVI). Durant el segle XIX, concretament entre el 27 de desembre de 1829 i el 22 de maig de 1830, la capella es va utilitzar com a parròquia, ja que l’església de Sant Julià va ser profanada per vessament de sang. La memòria popular comenta que la capella també va servir de magatzem a l’exèrcit republicà en la seva retirada al final de la guerra civil espanyola (1936-1939). La darrera restauració data de mitjan segle XX i la seva estructura no sembla córrer perill. El maig de 2012, la Colla de Nats el 1955 de la vila ha realitzat l’arranjament de la seva façana.

Text: Josefina Homs Calm
Lladó, Francesc; Lladó, Julià; Subiñà, Enric; Parell, David: La capella de Sant Sebastià d’Argentona. Revista Fonts. Gener 2001. Centre d’Estudis Argentonins Jaume Clavell