Can Cabanyes
(Argentona - Maresme)

Argentona - Can Cabanyes

Argentona - Can Cabanyes (Foto: Albert Esteves, 2007)

AutorJoan Salvador, m.o.
Situació Veïnat de la Pujada. Riera de Can Cabanyes
Gran casal fortificat del segle XVI que constitueix un dels masos més notables de la comarca. El mestre d'obres mataroní Joan Salvador va treballar-hi entre 1565 i 1568, tant a l'interior com a l'exterior.

Té planta rectangular, amb teulat a quatre vessants i garites als angles. La façana principal, de pedra ben tallada, és un bell exemplar renaixentista on destaquen el gran portal adovellat, els balcons rectangulars entre pilastres i motlluratge esculpit i l'escut heràldic, on figura la data de 1568. Damunt del finestral principal hi ha l'efígie de Carles V que, segons la tradició, hi sojornà durant unes jornades de cacera. Al pis superior s'obren les finestres quadrades de les golfes. A l'interior es guarden espais -com el tinell de la sala superior-, mobles i elements antics de gran valor històric. Actualment és un lloc de celebracions i banquets.