Casa de la Caritat: Pati de les Dones (CCCB)
(Barcelona | Els Àngels - Barcelonès)

Barcelona - CCCB

Barcelona - CCCB

AutorJosep Goday Casals / Francesc Canyellas
Situació Montalegre, 5-7
InterèsEspecial interès Interessant
L'actual Centre de Cultura Contemporània (CCCB) ocupa les tres ales del denominat Pati de les Dones, del primer terç del segle XIX, més una ala de factura moderna alçada l'any 1993. Tret d'aquest nou cos, l'aspecte exterior de l'edifici és degut a la reforma realitzada entre 1926 i 1929 per Josep Goday, un dels més representatius arquitectes noucentistes, i Francesc Canyellas, col·laborador seu. A aquesta reforma pertanyen els esgrafiats i els aplics de majòlica que decoren les façanes. De l'obra original s'han conservat les voltes catalanes de la planta baixa, les grans arcades d'accés i els pilars de carreus de pedra vista.

Goday havia assumit abans l'obra nova de cuines i menjadors, la reforma dels tallers i també, del teatre.

Sobre l'entrada per la plaça Joan Coromines, destaca la fornícula amb un Sant Miquel i el drac, d'Eusebi Arnau, de 1911. L'escultor va estar acollit a la Casa de la Caritat durant la seva infància i joventut, on va tenir, fins i tot, taller propi. Té un pinacle decorat amb rajoles verdes i blanques i un plafó ceràmic darrere de la figura, que dibuixa una sèrie de corones blanques en la conjunció de peces blaves i verdes, disseny de Gallissà Soqué per a l'empresa Pujol i Bausis.