Font de Santa Eulàlia
(Barcelona | Pedró - Barcelonès)

Barcelona - Font de Santa Eulàlia (Foto: Albert Esteves, 2007)

Barcelona - Font de Santa Eulàlia (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Font de Santa Eulàlia (Foto: Albert Esteves, 2020)

TipusFonts, pous i safareigs
PeríodeSegle XIX
AutorMiquel Colomer, Jaume Arnaudies, Lluís Bonifaç el Vell (1687) / Reconstrucció: Frederic Marès (1952)
Situació Plaça del Pedró
El monument original barroc, alçat entre 1672 i 1668 (i convertit en font el 1826), que coronava una imatge de Lluís Bonifaç el Vell, va ser destruït el 1936. D'aquella escultura, d'una gran qualitat, se'n conserva un fragment al Museu d'Història de la Ciutat. Segons la tradició, Santa Eulàlia va ser crucificada en aquest indret.

L'any 1826, el monument va ser convertit en font per Josep Mas Vila. La imatge de la santa que la presideix actualment és una reproducció aproximada de l'original i va ser esculpida per Frederic Marès el 1952, després de la destrucció que li suposà la Guerra Civil. El conjunt va ser restaurat el 1997.

L’obelisc de Santa Eulàlia està considerat com el primer monument commemoratiu de Barcelona.