Església de Sant Pere
(Torredembarra - Tarragonès)

Torredembarra - Sant Pere (Foto: Albert Esteves, 2007)

Torredembarra - Sant Pere  - Orgue

Torredembarra - Sant Pere - Orgue (Foto: Albert Esteves, 2007)

Torredembarra - Església de Sant Pere (Foto: Joan Grífols, 2009)

Torredembarra - Església de Sant Pere (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1924)

AutorBernat Cassany
Situació Carrer Joan Güell, 16
InterèsEspecial interès Interessant
L'església de Sant Pere va ser construïda en diverses etapes, entre el segle XV i el XVIII, substituint un temple anterior documentat des del segle XIII, quan la vila era coneguda com Torre de Clarà. Una primera etapa constructiva s'inicià l'any 1454 però no va agafar impuls fins un segle després quan, l'any 1558, va ser contractat el mestre tarragoní Bernat Cassany per construir el campanar i el portal, entre d'altres dependències. Una nova fase constructiva, que devia refer bona part del temple anterior, es desenvolupà entre els anys 1676 i 1680 i, finalment, entre 1771 i 1774 es va construir el creuer i l'absis actuals.

Un dels elements més destacats de l'obra és el portal, d'estil renaixentista "a la romana", amb dues columnes de fust estriat que sostenen un entaulament coronat amb frontó triangular.

Com tantes altres, l'església de Torredembarra va perdre gairebé tot el seu valuós patrimoni ornamental l'any 1936. Sortosament es va poder salvar l'orgue barroc construït el 1705 pels germans Guilla, de Tremp, que va ser restaurat el 1979.