Campanar de Sant Jaume
(Creixell - Tarragonès)

Creixell - Campanar de Sant Jaume

Creixell - Campanar de Sant Jaume (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2021)

Creixell - Campanar de Sant Jaume (Foto: Albert Esteves, 2007)

AutorJosep M. Jujol Gibert
Situació Plaça de l'Església
El campanar de l'església de Sant Jaume va ser construït l'any 1771. Però el seu element més singular, el coronament, va ser projectat per Josep Maria Jujol l’any 1917. Forma una cúpula d’arcs parabòlics amb estàtues de 3 metres d’alçada que representen sant Domènec de Guzmán, sant Francesc d’Assís, sant Lluís rei de França i sant Joan de Malta. És una al·legoria de sant Rosari i ela quatre sants van ser escollits per ser grans devots de la Verge Maria.

Al capdamunt de la cúpula hi ha un penell de ferro colat, dissenyat també per Jujol, on es pot veure la creu, símbol cristià, i al seu costat un lleó que simbolitza el mal i que fuig esporuguit. Aquest penell va ser reposat l'any 2012, després d'haver estat restaurat pel serraller de Creixell, Josep Bairaguet.