Castell del Baró de les Quatre Torres
(La Nou de Gaià - Tarragonès)

La Nou de Gaià - Castell (Foto: Albert Esteves, 2007)

La Nou de Gaià - Castell - Capella

La Nou de Gaià - Castell - Capella (Foto: Albert Esteves, 2007)

Situació Carrer del Castell
Castell d’origen medieval que va ser transformat en un gran casal residencial a la fi del segle XVIII i del XIX. Es caracteritza per les seves torres bessones, cobertes amb teulada de ceràmica a quatre vessants, i el seu acabat d’estuc de tons diversos. Amb tot, a la planta baixa conserva restes de l’estructura antiga. Al costat del castell hi ha la capella, dedicada a la Mare de Déu de les Neus.
Està documentat des de l’any 1011. Al segle XII està vinculat a la nissaga dels Claramunt, al XIV pertany a la família Requesens, senyors d’Altafulla, al XV és venut a Pere de Castellet i al XVI passa , per matrimoni, als Corbera-Santcliment. Al segle següent és adquirit per Francesc de Montserrat, marquès de Tamarit i la seva família en manté la jurisdicció fins el final dels senyorius, l’any 1837. Uns anys després passa a ser la residència senyorial dels barons de les Quatre Torres. L’any 1982 va passar a mans de l’Ajuntament per donació del seu darrer propietari, el marquès de Nules. El 2006 va ser restaurat i convertit en centre cultural.