Arc de Berà
(Roda de Berà - Tarragonès)

Roda de Barà - Arc de Berà (Foto: Ricard Vilà, 2021)

Roda de Barà - Arc de Berà (Foto: Albert Esteves, 2007)

Roda de Barà - Arc de Berà (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1918)

Roda de Barà - Arc de Berà (Foto: Josep Vidal i Barraquer, anys vint)

Il·lustració de Las Glorias Nacionales, 1852. Fondo Antiguo de la Biblioteca de la Universidad de Sevilla

PeríodeSegle IV ac a IV dc
EstilArt antic
Situació Carretera N-340 km 1183
Arc de triomf alçat sobre l'antiga Via Augusta que constitueix un dels monuments romans més importants de Catalunya. Va ser construït vers l'any 10 aC, en època de l'emperador August, per llegat testamentari de Luci Licini Sura. Hi ha una inscripció on s'hi pot llegir Ex testamento L(uci) Licini L(uci) f(ilii) Serg(ia tribu) Surae consa[...].

Té una alçada d'uns 12 m i està fet amb carreus del tipus opus quadratum procedents d'una pedrera no gaire allunyada. Té una sola obertura i es recolza sobre dos podis amb sòcol. La decoració es limita a dues lesenes estriades, a banda i banda, capçades amb capitells corintis i amb les bases de tipus àtic. Al seu damunt hi ha una motllura correguda. L'entaulament, desaparegut, estava format per un arquitrau i un fris motllurats, i una cornisa denticulada. D'aquesta cornisa es van recuperar uns fragments, l'any 1994, reposats en la darrera restauració.