Muralla del segle XIV
(Barcelona | Sant Pau - Drassanes - Barcelonès)

Barcelona - Muralla del segle XIV

Barcelona - Muralla del segle XIV (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Muralla del segle XIV (Foto: Jaume Biosca -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1935)

Barcelona - Muralla del segle XIV (en vermell)

Barcelona - Muralla del segle XIV (en vermell) (Foto: Servei d'Arqueologia de Barcelona - Centre Documentació, Servei d'Arqueologia de Barcelona, ICUB)

Situació Paral·lel
InterèsEspecial interès Interessant
La tercera muralla de Barcelona, que ampliava la ciutat medieval fortificada en temps de Jaume I, es va aixecar durant el regnat de Pere el Cerimoniós, a partir de 1368, configurant-se d'aquesta manera el barri del Raval, entorn de l'antic barri del Carme i de Sant Pau del Camp. Tanmateix, l'obra no es va enllestir del tot fins a la fi del segle XV. Els tipus de carreu ens donen pistes sobre la datació de cada tram. A l'únic sector conservat, annex a les Drassanes, són carreus petits, de pedra de Montjuïc, de mida regular i perfectament enfilats.

La nova fortificació tenia tres portals, el de Tallers, el de Sant Antoni i el de Santa Madrona (o de les Drassanes). Aquest darrer, defensat per una torre remodelada el 1664, és l'únic que es va salvar de l'enderroc de les muralles al segle XIX, juntament amb un tram del mur que ara limita amb el Paral·lel i una part del baluard que es va construir al segle XVI.