Drassanes
(Barcelona | Sant Pau - Drassanes - Barcelonès)

Barcelona - Drassanes, mausoleu romà

Barcelona - Drassanes, mausoleu romà (Foto: Anna Corcoll, 2013)

Barcelona - Drassanes. Maqueta

Barcelona - Drassanes. Maqueta (Foto: Anna Corcoll, 2021)

Barcelona - Drassanes (Foto: Manuel Genovart -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1927)

Situació Av. Drassanes
Gran edifici destinat a la construcció de vaixells. Té planta quadrada i està format per format per dinou naus sostingudes amb pilars de pedra i arcs diafragmàtics, cobertes amb teulada a dues aigües. Va ser construït amb pedra de Montjuïc i és una de les obres més rellevants del gòtic civil de tot el món.

Estigué en actiu per a la seva funció primigènia fins al segle XVIII, moment en el qual fou cedit a l'exèrcit espanyol. Va servir de caserna, fàbrica d'artilleria, polvorí, llatzeret... fins i tot es van compartimentar les naus per fer habitatges per als militars. El 1935 es retornà a la ciutat.

Restaurades per Adolf Florensa entre els anys 1957 i 1966, les Drassanes van ser convertides en Museu Marítim. El 1986, Robert i Esteve Terrades van traçar un pla director que s'ha anat realitzant amb contínues restauracions parcials al llarg del temps, culminat amb un projecte a la fi de 2014 dels equips AV62 i BOPBAA.

L'any 2012, després d'unes excavacions, es van fer descobriments certament rellevants: l'edifici existent ha fixat la seva construcció a finals del segle XVI o el XVII en lloc del XIII, que era la datació que lligava amb el seu estil. I, de fet, es van trobar, en el subsol, bases de pilars medievals, però al damunt (uns metres més enrere), es va aixecar aquest conjunt més tardà que segueix, tanmateix, el model gòtic, a causa de la seva òptima funcionalitat.

D'altra banda, s'ha localitzat, també, una necròpoli romana amb 36 enterraments en una variada disposició ritual, que, a més a més, fan de fita -a costat i costat- d'una de les vies d'accés a la ciutat. Aquesta coincideix amb la via que assenyalen altres enterraments a la zona del que va ser el Govern Militar, a Santa Maria del Mar i al Born. La troballa funerària romana suposa una altra hipòtesi, a més: que el mar, en aquelles dates, estigués més endins que actualment, ja que els romans no hi construïen mausoleus a prop.

Cal esmentar, igualment, la "màquina de foradar canons", un gran estri realitzat entre 1762 i 1765, quan les Drassanes eren una fàbrica d'armes, que, després de documentat, ha quedat de nou cobert.

Com a darrera troballa consta un fossat per a la construcció i reparació de galeres, únic a Catalunya.