Basílica de Santa Maria
(Mataró | Centre - Maresme)

Mataró - Basílica de Santa Maria, façana lateral

Mataró - Basílica de Santa Maria, façana lateral (Foto: Anna Salvà, 2017)

AutorErcole Turelli
Situació Plaça de Santa Maria
Edifici construït a partir del 1675 substituint l'antiga església gòtica, de la qual només en resta la base del campanar. Abans d'aquesta hi va haver una església romànica, documentada des del segle XI, i encara abans un temple d'origen romà.

El temple barroc que ens ha arribat va ser projectat pel milanès Ercole Turelli. Té planta de creu llatina, amb una única nau coberta amb volta de canó amb llunetes. A banda i banda hi ha capelles laterals obertes amb arc apuntat. Els braços del creuer són coronats amb cúpules. Damunt del presbiteri s'alça un cimbori de tipus bizantí. Sobre el portal principal cal destacar-hi el monumental orgue, del 1927.