Casa i passatge Bernardí Martorell
(Barcelona | Hospital - Barcelonès)

Barcelona - Hospital, 99 (Foto: Francisco Vez, 2008)

EstilRomanticisme
AutorPau Martorell, m.o.
Situació Hospital, 99
Està situada al solar on hi havia hagut anteriorment les Filatures Martorell, propietat de Bernardí Martorell Cortada, instal·lades en un casal del segle XVII. L'actual edifici, construït l'any 1849, constava originalment de planta baixa i quatre pisos, i està travessat pel passatge homònim a través d'un arc de mig punt flanquejat per semicolumnes que sostenen un entaulament damunt del qual hi havia hagut estàtues clàssiques. En algun moment de la primera meitat del segle XX va ser remuntat amb un pis més. La façana està revestida d'un estuc que té un aspecte de marbre, i s'ornamenta amb plafons verticals de terra cuita i relleus d'estil isabelí que emmarquen la finestra i les llindes dels balcons del pis principal. Els plafons presenten figures entrellaçades amb gerros, faunes, caps de lleó, angelets i elements vegetals. Els relleus que hi ha sota els balcons mostren màquines tèxtils operades per infants.

La façana principal de la casa ha estat restaurada per l'empresa Las 3 Ranas S.L., que ha recuperat els marbrejats originals, les pàtines i la imitació de jaspi dels fons dels plafons de terra cuita.