Sant Pau del Camp
(Barcelona | Sant Pau - Drassanes - Barcelonès)

Barcelona - Sant Pau del Camp - Capitell

Barcelona - Sant Pau del Camp - Capitell (Foto: Albert Esteves, 2007)

Barcelona - Sant Pau del Camp - Interior

Barcelona - Sant Pau del Camp - Interior (Foto: Albert Esteves, 2007)

Barcelona - Sant Pau del Camp - Absis (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1918)

Barcelona - Sant Pau del Camp - Planta

Situació Sant Pau, 101
Antic monestir benedictí fundat al voltant de l'any 911 tot i que les primeres notícies documentades són de l'any 977. El 985 va ser destruït durant l'atac d'Almansor a Barcelona i no es va reconstruir definitivament fins al 1117, establert com a priorat depenent de Sant Cugat del Vallès.

Consta de nau única coberta amb volta de canó, amb planta de creu grega, capçada per tres absis i transsepte amb cúpula. La façana, bastida al segle XIII, s'ornamenta amb arcuacions llombardes i té al damunt restes d'un matacà. La portada és flanquejada per dues columnes amb capitells corintis de marbre d'època visigòtica (segles VII-VIII). A la llinda hi ha una inscripció que fa referència a la donació per a la reconstrucció de l'església. El timpà mostra un relleu que representa Crist entre els apòstols. Envoltant les arquivoltes hi ha representats els símbols dels quatre evangelistes: el lleó de sant Marc, el bou de sant Lluc, l'àngel de sant Mateu i l'àguila de sant Joan, conjunt denominat tetramorf.