Catedral de Sant Llorenç
(Sant Feliu de Llobregat - Baix Llobregat)

Sant Feliu de Llobregat - Sant Llorenç: restes d'un retaule antic

Sant Feliu de Llobregat - Sant Llorenç: restes d'un retaule antic (Foto: Albert Esteves, 2016)

Sant Feliu de Llobregat - Sant Llorenç: restes d'una imatge gòtica

Sant Feliu de Llobregat - Sant Llorenç: restes d'una imatge gòtica (Foto: Albert Esteves, 2016)

Sant Feliu de Llobregat - Sant Llorenç (Foto: Fons Cuiàs - Institut Cartogràfic de Catalunya, enviada per Sergi Pagès)

AutorJosep Ros Ros
Situació Plaça de la Vila
L'antiga església, obra del segle XIX projectada per Francesc Renart (reformada, segons Francesc Fontbona, per Josep Simó Fontcuberta, el 1862)*, va ser destruïda durant la Guerra Civil. El temple actual, iniciat l'any 1939 i consagrat el 1946, és d'estil neomedieval, amb ressonàncies bizantines. Consta de tres naus, amb transsepte, absis semicircular amb dues absidioles i cimbori poligonal sobre el creuer. La decoració és obra de Francesc Labarta, amb els vitralls realitzats pel taller Bonet. De la façana destaquen sobretot el portal de mig punt amb arquivoltes i timpà esculpits, i el gran finestral triforat, amb gelosies i arcs de mig punt sobre columnes. L'obra es va enllestir l'any 1955, amb la construcció de les capelles de la Mare de Déu de Montserrat i del Sagrat Cor.

A l'interior de l'església es conserva una talla de pedra, molt malmesa, d'una marededeu gòtica, trobada al subsol l'any 1941, i part d'un retaule o potser d'una portalada, dels segles XVII-XVII.

L'any 2004 una butlla del papa Joan Pau II decretava l'escissió de nou arxiprestats de l'Arxidiòcesi de Barcelona per a crear el nou bisbat de Sant Feliu, amb seu a la ciutat de Sant Feliu de Llobregat. La mateixa butlla va elevar l'església parroquial de Sant Llorenç a la categoria de catedral, beneïda el 26 de maig de 2005 pel bisbe de Sant Feliu, Agustí Cortès.

* Fontbona, Francesc: Neomedievalismes al segle XIX. Lliçó inaugural 1999-2000, Amics de l'art romànic