Fonda Espanya
(Barcelona | Sant Pau - Drassanes - Barcelonès)

Barcelona - Fonda Espanya

Barcelona - Fonda Espanya (Foto: Albert Esteves, 2007)

Barcelona - Fonda Espanya (Foto: Web Hotel Espanya, 2007)

Barcelona - Fonda Espanya (Foto: Pol Pijuan, 2015)

Barcelona - Fonda Espanya. Llar de foc d'alabastre del bar de l'Hotel Espanya. Taller d'Eusebi Arnau, 1902-1903 (Detall) (Foto: Vicenç Valcárcel, 2006)

Barcelona - Fonda Espanya. Llar de foc d'alabastre del bar de l'Hotel Espanya. Taller d'Eusebi Arnau, 1902-1903 (Detall) (Foto: Albert Esteves, 2006)

Barcelona - Edifici de la Fonda España

Barcelona - Edifici de la Fonda España (Foto: Albert Esteves, 2019)

TipusEstabliment comercial
AutorLluís Domènech i Montaner
Situació Sant Pau, 9-11
InterèsEspecial interès Interessant
La Fonda Espanya (actualment Hotel Espanya) va ser reformada, per encàrrec de l'empresari Miquel Salvadó, per Lluís Domènech i Montaner el 1902-1903 i constitueix una de les joies modernistes de la ciutat. D'un local dividit i fosc en va fer un lloc lluminós -mitjançant una claraboia- i ple de color. Cal destacar el vestíbul, el bar i el menjador. Al bar hi ha una magnífica llar de foc d'alabastre presidida per un escut d'Espanya, realitzada al taller d'Eusebi Arnau, amb la participació d'un jove Pau Gargallo. La decoració del menjador té com a elements més destacats l'arrambador de fusta, l'esgrafiat mural simbolista, amb sirenes i peixos, creat a partir d'una obra de Ramon Casas, que fa unes onades com les del pintor japonès Hokusai -tan de moda aleshores-, i les ceràmiques amb motius heràldics.