Hospital de la Santa Creu
(Barcelona | Hospital - Barcelonès)

Barcelona - Hospital de la Santa Creu. Claustre

Barcelona - Hospital de la Santa Creu. Claustre (Foto: Albert Esteves, 2007)

Barcelona - Hospital de la Santa Creu (Foto: Anna Corcoll, 2018)

Barcelona - Hospital de la Santa Creu. Porta de la sala de la Caritat (1569)

Barcelona - Hospital de la Santa Creu. Porta de la sala de la Caritat (1569) (Foto: Albert Esteves, 2022)

Barcelona - Maqueta de l'Hospital de la Santa Creu, a l'Hospital de Sant Pau

Barcelona - Maqueta de l'Hospital de la Santa Creu, a l'Hospital de Sant Pau (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Planta de l'Hospital de la Santa Creu

Situació Hospital, 56-58
Abans de la fundació de l'Hospital de la Santa Creu, Barcelona comptava amb diversos hospitals, amb funcions mèdiques i assistencials, tots ells força modestos. L'any 1401 el Consell de Cent va promoure la construcció d'un gran hospital amb l'objectiu d'unificar en un sol edifici els diferents hospitals de la ciutat. I es va triar com emplaçament el del vell hospital del canonge Colom, amb els patis i horts que tenia al darrera. Les obres es van iniciar tot seguit i van durar més d'un segle.

L'estructura inicial gòtica està formada per tres ales amb un pati al mig, obert a migdia. La primera ala ja estava enllestida l'any 1406. L'església es va acabar el 1444 i el 1509 s'enllestí la nau nord i s'inicià la de ponent. La façana del carrer Hospital és també dels inicis del segle XVI. Hi destaca el portal, obra d'Antoni Cuberta, que combina elements renaixentistes (pilastres, llinda i frontó semicircular en forma de petxina) amb un relleu on uns àngels sostenen un escut, de tipologia gòtica. L'any 1575 es van enllestir les dues escales que comuniquen el pati amb els edificis laterals, ornades amb escultures de sant Roc i de la Caritat cap a 1630. El portal que dóna accés a l'església, amb una escultura que fa referència a la Caritat, és obra barroca del 1730, feta per Pere Costa.

L'edifici va mantenir la seva funció original fins que, a la segona dècada del segle XX, es va construir el nou hospital modernista de la Santa Creu i de Sant Pau, obra de Domènech i Montaner. L'any 1931 el conjunt va passar a mans de l'Ajuntament de Barcelona, el qual va encarregar la restauració i la rehabilitació a l'arquitecte Adolf Florensa, acabada l'any 1939. Des d'aquell any acull la Biblioteca de Catalunya.