Hospital de la Santa Creu: Creu de l'Hospital
(Barcelona | Hospital - Barcelonès)

Barcelona - Creu de l'Hospital de la Santa Creu

Barcelona - Creu de l'Hospital de la Santa Creu (Foto: Albert Esteves, 2007)

Barcelona - Creu de l'Hospital de la Santa Creu (Foto: Albert Esteves, 2014)

Barcelona - Creu de l'Hospital de la Santa Creu (Foto: Josep M. Armengol -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

TipusCreus monumentals
AutorBernat Vilar
Situació Jardins de Rubió i Lluch (Hospital de la Santa Creu)
Al mig del pati de l'Hospital hi ha una monumental creu situada sobre una columna salomònica de marbre rosat i blanc. Va ser obrada per Bernat Vilar l'any 1691, Aquest mateix escultor havia fet uns anys abans (1683) el retaule de Sant Marc de la Catedral de Barcelona. Segons Joan-Ramon Triadó, l'obra va ser executada seguint les directrius marcades pel bisbe Juan Caramuel en el seu llibre Architectura civil recta, y obliqua. Considerada y dibuxada en el Templo de Ierusalen. Erigido en el Monte Moria por el Rey Salomon, publicada l'any 1678. Pel que sembla, l'obra de Vilar es va centrar en el pedestal i el fust salomònic perquè la creu pròpiament dita podria ser anterior, de la fi del segle XVI.

El conjunt va ser destruït, com gairebé totes les creus monumentals del país, l'any 1936. El 1939 es va recuperar, refent les parts desaparegudes, constituint una reproducció exacta de l'obra original.