Monestir de Sant Pere de Rodes
(El Port de la Selva - Alt Empordà)

Port de la Selva - Sant Pere de Rodes - Interior del monestir (Foto: Albert Esteves, 2011)

Port de la Selva - Sant Pere de Rodes (Foto: Alberto González Rovira, 2009)

Port de la Selva - Sant Pere de Rodes (Foto: Vicenç Valcárcel, 2009)

Port de la Selva - Sant Pere de Rodes. Zona dels horts, amb l'edifici de migdia

Port de la Selva - Sant Pere de Rodes. Zona dels horts, amb l'edifici de migdia (Foto: Vicenç Valcárcel, 2009)

Port de la Selva - Sant Pere de Rodes (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1912)

Situació Camí de Sant Pere de Rodes
Monestir benedictí la construcció del qual s’inicià probablement cap al segle IX, encara que hi ha vestigis que daten del segle VII, de l’època del papat de Bonifaci IV, com la cripta, i que diu la llegenda que a principis d’aquell segle es varen custodiar les restes de l’Apòstol Sant Pere, que li donà al monestir la importància com a destí de pelegrinatge.

Durant la seva història el monestir ha sofert diferents ampliacions i millores. L’etapa més prolífica és el segle XI, en què s’aixeca l’església, amb unes dimensions úniques. Té una planta en forma de creu, amb tres naus tallades per un creuer i amb sengles absis. La nau principal és de volta de canó. Els capitells de les columnes són d’estil corinti i d’ordre compost. També són d’aquella època, la torre de Sant Miquel que dóna accés a la capella del Sant i el claustre inferior que s’utilitzà fins al segle XII, en què es construí el claustre superior. D’aquell segle també és l’Hospital de Pelegrins, fora del recinte, amb vestigis de les tècniques constructives preromàniques d’opus spicatum (en forma d’espiga) que trobem en moltes altres construccions del Cap de Creus. El claustre superior és de dos segles més tard, segle XII, al voltant del qual trobem el refectori, la biblioteca i l’escriptori, que feren d’aquest monestir un pol de cultura de primer ordre. La darrera part de les obres importants és als segles XIV i XV, quan s’acaba la torre de l’Homenatge i el palau de l’Abat.

El 1797, les tropes franceses encapçalades pel duc de Noailles entraren al Monestir i s’endugueren la peça més preuada del cenobi, la Bíblia de quatre volums de Sant Pere de Rodes, que data de la primera meitat del segle X i que es conserva a la Bibliothèque Nationale de París. L’espoli d’obres i elements arquitectònics al Monestir ha estat un fet constant fins als nostres dies. Sortosament, a l’església del Port de la Selva s’hi conserva una figura d’estil gòtic que representa a Sant Pere, de pedra policromada salvada de l’espoli del Monestir i que es data al segle XV.

Posteriorment, durant les obres de restauració, es trobaren 658 monedes del segle XV de diferents procedències d’Europa (Portugal, Hongria, França, Itàlia, etc.) el que prova el grau d’influència que tingué Sant Pere de Rodes com a centre de pelegrinatge. Aquestes monedes es poden veure al Gabinet Numismàtic de Catalunya, al Palau de la Virreina de Barcelona. Els arquitectes Elías Torres i José Antonio Martínez Lapeña van treballar en la reconstrucció i el condicionament el 1994.

La serra de Rodes és la que va donar nom a la badia del Port de la Selva, Armen-Rhodes, nom d’origen celta i grec, abans fins i tot que existís el poble.