Església vella de Sant Andreu- Cementiri
(Sant Andreu de Llavaneres - Maresme)

Sant Andreu de Llavaneres - Església vella. Porta del cementiri (Foto: Albert Esteves, 2007)

Sant Andreu de Llavaneres - Església vella (Foto: Anna Salvà, 2017)

AutorPere Blai / Josep M. Pericas Morros (cementiri)
Situació Camí de l'Església Antiga
Situada més amunt del poble, enmig del bosc i al costat del cementiri, la primitiva església parroquial de Sant Andreu és un edifici gòtic tardà, construït en dues fases, entre 1508 i 1574, sobre un temple més antic, probablement romànic. A partir de 1561 hi treballà el reputat mestre Pere Blai (pare). Consta d'una nau única, amb absis poligonal i contraforts. Té un sòlid campanar de torre, de planta quadrada, al flanc dret de la façana. A les nervadures, i a la mateixa porta, petites mènsules esculpides amb fruites i caps humans, representacions del bé i el mal. Sota, dos lleons a l'aguait. Damunt la llinda, al timpà de punt rodó, hi ha la imatge de sant Andreu i, més amunt, l'arcàngel sant Miquel.

Al costat, el cementiri, projectat el 1922 per Josep M. Pericas. Destaca l'entrada amb arc de mig punt sobre robustes columnes, definidor del seu estil, prop del romànic, el seu predilecte. A ambdós costats, dos àngels, de l'escultor Josep M. Camps Arnau, l'un, amb un llibre; l'altre, un rellotge de sorra. Al damunt, la representació d'un sarcòfag paleocristià i encimbellats a la bella reixa -del serraller Ramon Collell-, dos paons.