Antiga seu del Banc Central
(Barcelona | Plaça Catalunya - Barcelonès)

Barcelona - Antic Banc Central (1) (Foto: Albert Esteves, 2024)

Barcelona - Antic Banc Central (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorEnric Sagnier Villavecchia
Situació Plaça Catalunya, 23 / Rambla, 142
Va ser seu de la Banca Arnús, després del Banco Central i en l'actualitat és ocupat per unes galeries comercials. En aquesta cantonada hi hagué el teatre Talía (1862 a 1864). Més tard, s'erigiren dos immobles -núm. 22-, casa Teresa Maspons, projectada per Jeroni Granell Mundet el 1873, on hi hagué la famosa Maison Dorée decorada per August Font, i el núm. 23, casa Ignasi Serra, projectada per Francesc de Paula Villar Lozano el 1876, on s'establiren el Cafè l'Hotel Continental. Enric Sagnier projecta el nou edifici de la banca entre 1925 i 1927. La gran façana s'articula amb un cos més elevat que fa xamfrà amb l'inici de la Rambla. Aquest cos és coronat per un joc de cúpules amb coberta de pissarra. La façana que dona a la plaça Catalunya presenta una marcada horitzontalitat, reforçada per la balconada del pis principal i, sobretot, pel seguit d'obertures de mig punt que s'obren al pis superior a tall de galeria.