Casa Pere Llibre
(Barcelona | Passeig de Gràcia - Barcelonès)

Barcelona - Casa Pere Llibre. Relleu d'Enric Cluselles

Barcelona - Casa Pere Llibre. Relleu d'Enric Cluselles (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorDomènec Balet Nadal
Situació Passeig de Gràcia, 24
Edifici d'estil neoàrab construït l'any 1872, anys abans de l'arribada del Modernisme. Va ser projectat, juntament amb la desapareguda casa Vilomara, pel mestre d'obres Domènec Balet, qui poc després concebria un altre edifici de característiques semblants al carrer Berlinès, 5, l'edifici Alhambra (vegeu enllaç). Entre les dues cases s'obria el passatge que conduïa al també desaparegut Teatre Espanyol, a través d'una arcada amb el nom del teatre, que ja no hi és. Tot l'aparell ornamental de la façana s'inspira en l'arquitectura islàmica, des dels arcs lobulats de ferradura fins al dibuix de l'esgrafiat o el disseny de les baranes de ferro.

La façana lateral, que dona al passatge, va ser projectada per Pere Bassegoda Mateu, l'any 1896, mantenint el mateix estil de la façana principal. Els baixos, en canvi, van ser reformats per Pere Benavent de Barberà el 1950 i de nou el 1962, en un estil força diferent, que va fer desaparèixer els elements originals. En aquesta darrera reforma es van incorporar a la façana dos relleus d'Enric Cluselles Albertí (Barcelona, 1914–2014), un d'ells al·lusiu al món antic i l'altre al món modern.