Església de Santa Maria
(Arenys de Mar - Maresme)

Arenys de Mar - Església de Santa Maria, interior (Foto: Albert Esteves, 2007)

Arenys de Mar- Església de Santa Maria. Capella dels Dolors

Arenys de Mar- Església de Santa Maria. Capella dels Dolors (Foto: Albert Esteves, 2019)

AutorJoan de Tours / Joan Torres / Dionís Torres
Cap al segle XVI, Arenys de Mar -que havia estat originàriament el barri de pescadors d'Arenys de Munt- comença a agafar entitat i a reclamar una església pròpia. La sol·licitud es va fer l'any 1574 i l'any següent el bisbe va concedir la llicència. Amb tot, fins l'any 1781 no va esdevenir parròquia independent.

El nou temple va ser construït entre els anys 1583 i 1628 per Joan de Tours i els seus fills Joan i Dionís, aprofitant la capella preexistent, dedicada a sant Elm. Al marge de la façana i el campanar, que són posteriors, el temple és el típic exemple d'hibridació entre els estils gòtic i renaixentista. A l'interior es pot veure clarament com les nervadures gòtiques de les voltes de creueria descansen sobre capitells renaixentistes de tipus dòric, sense que això minvi en absolut l'equilibri i l'harmonia de l'obra. El 1755 es va allargar la nau per la part de la façana, que es construí de bell nou en estil barroc, juntament amb el campanar vuitavat., obra dirigida pel vigatà Fortià Anglada. I, entre 1777 i 1789, es va ampliar lateralment amb la construcció de la capella dels Dolors. La capella del Santíssim és de mitjan segle XIX.