Palau Robert
(Barcelona | Passeig de Gràcia - Barcelonès)

Barcelona - Palau Robert. Detall mosaic

Barcelona - Palau Robert. Detall mosaic (Foto: Anna Corcoll, 2022)

AutorHenry Grandpierre
Situació Passeig de Gràcia, 107
InterèsEspecial interès Interessant
Palauet privat que va ser la residència del financer gironí Robert Robert i Surís, marquès de Robert. Està situat en un dels indrets més emblemàtics de la ciutat, la cruïlla entre la Diagonal i el passeig de Gràcia. El projecte va ser atorgat per concurs a l'arquitecte francès Henry Grandpierre i les obres van ser dirigides per Joan Martorell Montells, entre 1897 i 1903. Va ser construït amb pedra de la muntanya de Montgrí. És un edifici de planta rectangular articulat al voltant d'un pati interior obert amb una claraboia. El seu jardí ha estat convertit en parc públic. Modernament, va ser unit, mitjançant el pont per on entraven els carruatges, a l'edifici contigu. El seu estil classicista s'allunya completament del modernisme vigent a l'època de la seva construcció.

Originalment, en aquests terrenys hi havia un xalet amb jardí construït pel financer Salamanca. Quan aquest va fer fallida va ser adquirit per Robert Robert, que el va fer enderrocar i el va substituir per l'actual palau. Va passar al seu fill, el comte de Torroella, però va ser confiscat per la Generalitat republicana l'any 1936, la qual cosa en va evitar el seu probable saqueig. Retornat al seu propietari després de la guerra, va ser adquirit per l'empresari Julio Muñoz Ramonet del qual va passar al Banc Central fins que l'any 1981 va passar a mans de la Generalitat de Catalunya.