Can Barba - Fàbrica Viuda José Tolrà (antic molí)
(Castellar del Vallès - Vallès Occidental)

Xemeneia de Can Barba (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2014)

Can Barba - Façana amb la denominació de l'empresa

Can Barba - Façana amb la denominació de l'empresa (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2007)

Situació Camí de Can Barba
Una part de les instal·lacions de l'empresa Viuda de J. Tolrà està situada en el lloc de Can Barba, nom que fa referència al molí polvorer, després draper, que precedí a la creació d'aquesta empresa tèxtil a mitjans del segle XIX. El 1863 el metge de Castellar Josep Tolrà el lloga per fabricar filatura de cotó. El creixement i la modernització d'aquesta provocà la desaparició de l'antic molí (1620) i d'altres, com el de Can Xom, el de la Farga i el d'en Busquets, així com el sorgiment de noves naus en diferents èpoques.

És un conjunt format per la indústria i diverses cases construïdes per l'empresa i destinades a l'allotjament dels càrrecs directius. Destaca l'edifici més antic, disposat en planta basilical, per tal de proporcionar més il·luminació a la nau. Aquesta planta no és la més freqüent en les indústries de l'època a Castellar del Vallès, sinó la planta rectangular i teulada de doble vessant amb diverses plantes (tres o quatre) i gran nombre de petites finestres, així com la disposició desordenada de diversos cossos. El material emprat és pedra barrejada amb morter.

La xemeneia de la indústria tèxtil Viuda de J. Tolrà s'aixeca a un centenar de metres de la fàbrica pròpiament dita. De base cilíndrica, s'hi sobreposa un plint amb decoració en relleu alternada en forma de pilastres. D'aquí arrenca la xemeneia coronada per un parallamps. Tota l'estructura està elaborada amb totxo vist.

Caldria fer esment de la personalitat d'Emília Carles Tolrà, neboda i segona esposa del fundador de l'empresa, que, en morir aquest, el 1882, va prendre'n les regnes amb èxit alhora que portava a terme una intensa obra social que va beneficiar els treballadors i Castellar mateix, principalment.