Església de Montsió (Barcelona - Rambla Catalunya - Barcelonès)

Barcelona - Església de Montsió

Barcelona - Església de Montsió (Foto: Albert Esteves, 2)

EstilHistoricisme
AutorJoan Martorell Montells
Situació Rambla de Catalunya, 115
L'església gòtica del convent agustinià de la Mare de Déu de Montsió estava situada originalment a la ciutat vella, on hi ha el carrer que encara en duu el nom. A partir de 1882, l'edifici es va traslladar al seu actual emplaçament seguint un projecte que és més una reformulació que una reconstrucció pròpiament dita, fins el punt que es fa difícil esbrinar quins elements pertanyen a l'obra original i quins són fruit de la recreació historicista de Martorell (com els contraforts, el pòrtic o en general tota la façana). El temple té una sola nau, absis poligonal i voltes de creueria en cinc trams. La portada neogòtica és presidida per una imatge de la Verge del Roser, obra de Maximí Sala.

El claustre de l'antic convent, que des del segle XV era regentat per monges dominiques, també va ser traslladat i encara ho va ser un cop més, després de la guerra, a Esplugues del Llobregat, on es van reubicar les monges. Ara l'església és seu de la parròquia de sant Ramon de Penyafort.