Can Montal de la Dreta
(Arenys de Mar - Maresme)

Arenys de Mar - Can Montal de la Dreta (Foto: Jordi Coll i Alzina, 2007)

Arenys de Mar - Can Montal de la Dreta (Foto: Jordi Coll i Alzina, 2018)

AutorBernardí Martorell Puig
Situació Riera del pare Fita, 1
És un edifici d'estil noucentista situat al bell mig de la Riera, just on canvia de nom. El seu aspecte actual és fruit de la reforma d'un edifici més antic, promoguda pel seu propietari, Joaquim Montal i Biosca, l'any 1916, i projectada pel prestigiós arquitecte Bernardí Martorell (Barcelona, 1877 - 1937), vinculat familiarment a l'esposa de Joaquim Montal.

Consta de planta baixa i dos pisos i mostra un disseny de façana d'una gran elegància, ressaltat pels esgrafiats amb garlandes i plafons al nivell del pis principal i la galeria de finestres de mig punt al pis de dalt. Destaca de manera especial el ràfec, decorat amb ceràmica, d'ample voladís.

A la casa anterior a la remodelació hi va néixer el pare Fidel Fita Colomer (Arenys de Mar, 1835 - 1918), eminent historiador i filòleg, que va dirigir la Reial Acadèmia de la Història. A la façana hi ha un medalló de bronze amb el bust del pare Fita inscrit dins d'un marc entre columnes clàssiques i un frontó semicircular, que porta la signatura d'A. Sanguinetti. Es va inaugurar l'any 1917.