Fàbrica del Molí (Biblioteca Pau Vila)
(Molins de Rei - Baix Llobregat)

Molins de Rei - Fàbrica del Molí, durant la restauració

Molins de Rei - Fàbrica del Molí, durant la restauració (Foto: Albert Esteves, 2017)

AutorJosep Oriol Bernadet
Situació Molí
Coneguda com a Fàbrica del Molí pel fet que estava situada al costat de l'antic molí fariner. La filatura, propietat de Josep Ferrer i Mora, es va instal·lar entre 1855 i 1858 i aprofitava l'aigua procedent del riu, canalitzada a través del Rec Vell. Posteriorment va instal·lar la màquina de vapor. Va estar en funcionament fins als anys seixanta.

La fàbrica que s'ha conservat, ara rehabilitada, va ser construïda l'any 1875. Té una nau principal de planta rectangular, de tres pisos i golfes, sostinguda amb columnes de ferro colat i bigues de fusta. La coberta és de teules, a dues aigües i les façanes estan obertes amb grans finestrals disposats en fileres regulars.

L'any 2019 s'ha rehabilitat com a biblioteca pública, després d'una llarga campanya social liderada per la Plataforma Cívica Salvem el Molí. Entre els elements recuperats destaca en especial l'antiga turbina. La restauració ha anat a càrrec de l’empresa Construccions Cots i Claret, SA, seguint el projecte de l’arquitecte Antonio Montes Gil.