Església parroquial de Sant Martí
(Arenys de Munt - Maresme)

Arenys de Munt - Església de Sant Martí (Foto: Albert Esteves, 2007)

Arenys de Munt - Església de Sant Martí - Retaule

Arenys de Munt - Església de Sant Martí - Retaule (Foto: Albert Esteves, 2007)

AutorPau Mateu / Antoni Mateu / Jaume Safont
InterèsEspecial interès Interessant
L'actual església es va construir entre 1514 i 1543, substituint una construcció anterior d'època romànica. La façana original estava emmerletada i defensada amb un matacà. El campanar, alçat el 1514 -18, estava coronat amb un pinacle piramidal. Al segle XVIII es va modificar la part alta de la façana, que es va cloure amb el perfil sinuós típic del barroc. Es conservà tanmateix la porta d'entrada, d'arc de mig punt amb motlluratge de tradició gòtica, obra de Jaume Safont, que tenia al timpà una imatge de sant Martí, obra de Jean de Tours, del segle XVI, dissortadament destruïda l'any 1936. Ara hi ha una rèplica. La porta de fusta, amb ferradures incrustades, és l'original. També és de la mateixa època la porta lateral, rectangular, amb mènsules esculpides. A l'interior del temple es conserva un notable retaule renaixentista de Pere Serafí, obrat entre 1543-46.