Església de Sant Bartomeu de la Quadra
(Molins de Rei - Baix Llobregat)

Molins de Rei - Església de Sant Bartomeu de la Quadra

Molins de Rei - Església de Sant Bartomeu de la Quadra (Foto: Albert Esteves, 2021)

Molins de Rei - Església de Sant Bartomeu de la Quadra (Foto: Albert Esteves, 2006)

Molins de Rei - Església de Sant Bartomeu de la Quadra (Foto: Jaume Biosca -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1921)

Molins de Rei - Església de Sant Bartomeu de la Quadra (Foto: Jaume Biosca -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1919)

Molins de Rei - Església de Sant Bartomeu de la Quadra (Foto: Manuel Genovart -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1925)

AutorJoan Gumà Cuevas
Situació Crtra. de Molins a Santa Creu d'Olorda, km 2
L'església de Sant Bartomeu de la Quadra, coneguda a l'antiguitat com Sant Bartomeu d'Olorda, està documentada des de l'any 1143. Des de 1868 era parròquia independent. L'edifici, d'origen romànic, però modificat en època gòtica, va ser completament destruït l'any 1936. Aprofitant les pedres, es va construir el temple actual, l'any 1947, al mateix lloc on es trobava l'antic. Va ser projectat per Joan Gumà Cuevas (Barcelona, 1923-1991), arquitecte municipal de Molins de Rei.

A l'interior de l'església antiga es trobava el retaule gòtic de Sant Bartomeu, del segle XV, del qual es van salvar algunes taules, conservades al Museu Diocesà de Barcelona.