Monument a Güell Ferrer
(Barcelona | Rambla Catalunya - Barcelonès)

Barcelona - Monument a Güell Ferrer

Barcelona - Monument a Güell Ferrer (Foto: Albert Esteves, 2022)

Barcelona - Monument a Güell Ferrer (Foto: Albert Esteves, 2015)

Barcelona - Monument a Güell Ferrer (Foto: Màrius Aguirre -Fons fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, entre 1888 i 1901)

Barcelona - Monument a Güell Ferrer. Postal antiga

AutorJoan Martorell / Frederic Marès (reprod.)
Situació Rambla de Catalunya / Gran Via
Projectat per l'arquitecte Joan Martorell, i orientat inicialment cap al mar, va ser inaugurat l'any 1888. Hi van participar diversos escultors: Rossend Nobas, autor del bust, i figures al·legòriques de Torquat Tasso, Eduard Alentorn, Maximí Sala i Pere Pagès. El 1936 va ser destruït i el 1941 es va decidir la seva restauració. L'escultor Frederic Marès va fer una reproducció gairebé idèntica de la figura original. El pedestal, en canvi, va ser totalment remodelat, amb una base de forma prismàtica que té a la part frontal l'escut de la ciutat sostingut per dos àngels, i a les altres cares tres relleus al·legòrics del Comerç, la Indústria i la Navegació, en un estil proper a l'art déco.

Joan Güell Ferrer (Torredembarra, 1800 - Barcelona, 1872), va ser un important empresari tèxtil, fundador de la fàbrica El Vapor Vell, que es dedicà també a l'activitat política.