Casa Calvet
(Barcelona | Casp - Ausiàs March - Barcelonès)

Barcelona - Casp, 48 (Casa Calvet) (Foto: Albert Esteves, 2007)

Barcelona - Casp, 48 (Casa Calvet) (Foto: Albert Esteves, 2023)

AutorAntoni Gaudí Cornet
Situació Casp, 48
Construïda entre 1898-1900, és la primera obra de Gaudí a l'Eixample i, pel seu equilibri, simetria i contenció formal, és considerada com una de les més conservadores de l'arquitecte, amb certes referències barroques. La façana és feta amb carreus de pedra sense desbastar, i està coronada amb dos capcers mixtilinis al centre dels quals hi ha uns originals elements de forja, treballats per Josep Perpinyà. Al mateix nivell podem contemplar tres bustos, corresponents als sants patrons de Vilassar, lloc de procedència de la família Calvet, sant Genís d'Arles i sant Genís de Roma, i a sant Pere Màrtir, patronímic de Pere Calvet. La part baixa de la façana està centrada per la tribuna, amb elements ornamentals de pedra i de forja -com ara els bolets de la barana-, i, sota, columnes que recorden bobines de fil. Tot el treball escultòric té una funció simbòlica: les branques d'olivera, les quatre barres, el xiprer, els picaportes -forjats per Joan Oñós- en forma de creu que aixafa una xinxa, les flors i les branques d'arbre, les cornucòpies amb fruites i les tórtores, que fan al·lusió a la pau, al país, l'hospitalitat, la fe i l'alegria, la nissaga, el treball i l'abundància, l'amor a la família.

És de gran interès també la façana posterior, un pati amb unes jardineres i fonts exuberants, i els interiors -destinats tant al negoci tèxtil del propietari, als baixos, com a habitatges, els pisos superiors-. S'hi conserven una bona part dels mobles originals, així com els arrambadors de rajola blava amb espirals i tots els elements del vestíbul, un espai ricament i barrocament adornat, amb el magnífic ascensor.